Obvezna varna vožnja za motoriste

Motoristi so posebej izpostavljeni udeleženci v prometu. Hitro se lahko znajdejo v raznih kočljivih situacijah, saj imajo zmogljiva in hitra vozila, a hkrati ne uživajo zaščite, ki jo v primeru trka nudi karoserija avtomobila. Poleg tega seveda lahko hitro pride do zdrsa in padca ali drugih nezgod, ki imajo nepredvidljive posledice za voznika. Tako je obvezna varna vožnja za motoriste, s tem mislimo na dodatno usposabljanje, ki se opravi na posebnem poligonu. To je še zadnja obveznost, ki jo imamo, preden dobimo polnopravno vozniško dovoljenje.

Varna vožnja je seveda obvezna tudi za voznike začetnike, ki so opravili izpit za vožnjo osebnega avtomobila. Postopek je podoben in vključuje nekatere enake elemente, v neki meri pa se seveda tudi razlikuje, predvsem pri praktični izvedbi. Tako je obvezna varna vožnja za motoriste nekoliko posebna, kar pa velja tudi za druge postopke, recimo tečaj CPP.

Za katere kategorije je obvezna varna vožnja za motoriste?

Dobro vemo, da ima izpit za motor kategorije, ki pokrivajo različne skupine vozil. Odločamo se predvsem na podlagi tega, kakšen motor nameravamo voziti, zato obvezna varna vožnja za motoriste tu še ne predstavlja pomembnega faktorja. Opravljamo šolanje in usposabljanje, kot to zahteva izbrani program, a seveda moramo vedeti, katere obveznosti nas še čakajo.

Ugotovimo, da je obvezna varna vožnja za motoriste, ki pridobivajo vozniško dovoljenje kategorije A in A2. To pomeni, da bo obvezna varna vožnja za motoriste, ki nameravajo voziti zmogljivejše motorje, medtem ko se kandidati za kategoriji AM in A1 tem obveznostim izognejo.

Kako se opravlja obvezna varna vožnja za motoriste?

Postopek opravljanja tečaja varne vožnje je podoben kot pri voznikih avtomobilov. Res pa je, da obvezna varna vožnja za motoriste pogosto zahteva nekaj več spretnosti in se je pametno na to pripraviti. To morda vključuje tudi dodaten trening, ki je lahko organiziran.