Čiščenje pepela

Pepel je lahko velika nevšečnost za tiste, ki se lotevajo čiščenja. Gre namreč za zelo majhne drobce, ki najdejo pot v vse nedostopne kotičke, tako pa se lahko zajedo v različne materiale. Težko je očistiti že manjše količine pepela, zato bodo pred pravi izziv postavljeni tudi tisti, ki se s tem delom soočajo pri uporabi domačega kamina. Še zahtevnejše bo seveda delo z večjimi količinami pepela. Kako se lotiti čiščenja? Najpomembnejša je dobra oprema.

Oprema za čiščenje pepela

Najbolj uporaben bo bržkone namenski sesalnik za pepel. Gre za prilagojen sesalnik, ki je posebej namenjen sesanju pepela. Običajni sesalniki se v tej vlogi ne obnesejo najbolje, predvsem pa niso primerni za sesanje vročega pepela in žerjavice. Sesalnik za pepel pa je oblikovan tako, da odlično opravi tudi to nalogo. Ima dodatno zaščito komponent, ki bodo kos tudi vročemu pepelu, zelo pomembno pa je, da ima tak sesalnik tudi dober filter, sicer bodo drobci pepela spet zašli v ozračje. Namenski sesalnik za pepel je torej dobrodošla rešitev za tiste, ki bi radi s pepelom opravili hitro in učinkovito – uporaba je namreč povsem enostavna, rezultati pa so nadvse prepričljivi.

Če se soočamo z večjimi količinami pepela ali s trdovratnejšimi ostanki kurjenja, bo najboljša izbira visokotlačni čistilec na toplo vodo. Ta je zmogljivejši kot sesalnik za pepel in bo učinkovito odstranil tudi trdovratno umazanijo, res pa je, da je primeren le za uporabo na prostem. Vseeno pride visokotlačni čistilec na toplo vodo prav v vseh mogočih primerih. Pogosto namreč kurimo zunaj, zato imamo s pepelom opravka ravno v okolju, ki dopušča uporabo takšne opreme. Za nameček je visokotlačni čistilec na toplo vodo vsestransko uporaben in poleg pepela učinkovito odstrani tudi vse druge sledi kurjenja, pa tudi mastne madeže in drugo umazanijo, ki nastane pri pikniku ali drugih aktivnostih ob ognju.