Rokovanje z gotovimi jedmi

Pri pripravi jedi se vedno daje veliko poudarka malenkostim, ki odločajo o tem, kakšen bo končni uspeh. Uporabljamo celo vrsto pripomočkov, od gospodinjskih aparatov do peki papirja. Ko so dobrote pripravljene, pa jim običajno ne posvečamo več toliko pozornosti. Včasih že alu folija zadošča za shranjevanje gotovih jedi, pa tudi za postrežbo se nam zdi ustrezen vsak krožnik. V majhnem gospodinjstvu sicer ni velikih posledic, drugače pa je pri tistih, ki hrano prodajajo – takrat pridejo v poštev na primer podstavki za torte in drugi specializirani pripomočki ter posebna embalaža za različne vrste živil.

Predstavitev in postrežba

Predstavitev jedi je ključna v gostinskih lokalih ter slaščičarnah, pekarnah in podobnih prodajnih mestih. Pri prodaji tort so na primer zelo priročni podstavki za torte, pri prodaji kruha se odlično obnese lesena embalaža, pecivo pa razstavimo na ustreznem pladnju. Ti pripomočki dopuščajo nekaj svobode in kreativnosti, a opravljajo tudi pomembno funkcijo, saj ohranjajo hrano čisto in nedotaknjeno, tudi na pogled privlačno. Podstavki za torte, pladnji in druge vrste embalaže morajo torej ustrezati nekaterim nujnim pogojem glede higiene, izdelane morajo biti iz primernih materialov za uporabo v stiku s hrano.

Shranjevanje gotovih jedi

Tako pri prodaji kot pri pripravi jedi doma, se pogosto pojav potreba po shranjevanju jedi ali ostankov. Doma pogosto zadostuje kar alu folija, pri prodaji pa je treba izbrati ustrezno embalažo. Ta lahko služi že predstavitvi, lahko pa se uporabi le ob nakupu, ko jedi prevzame stranka. Vsekakor ima alu folija tudi v gostinstvu zelo pomembno vlogo, a ne v izložbi.