Pogoji za uvoz avtomobilov in njihovi stroški

Odločitev za menjavo sedanjega vozila ni zmeraj mačji kašelj, saj za večino to pomeni obilico stresa, porabljenega časa ter denarja. Ste morda ob tem pomislili, če potrebujete uvoz avtomobilov? Zanimivo dejstvo je, da vam ob tem ni treba hoditi od enega ponudnika do drugega, vendar lahko v miru, preko raznih spletnih strani, kot je to na primer narociavto.si, pogledate želene modele in zanje tudi povprašate.

Uvoz avtomobilov je postala že skoraj stalnica, ki jo uporabi kar velik odstotek ljudi. Edina stvar, ki je ob tem ne moremo spremeniti, je davek na rabljena motorna vozila. Pred samim nakupom se je dobro pozanimati, kako je določen davek na rabljena motorna vozila in se tako izogniti raznim presenečenjem.

Potrebujete uvoz avtomobilov ter pomoč?

Želen avto, v priljubljeni barvi ter z dodatno opremo se ne sliši slabo, kajne? Da, lahko ga dobite, točno takšnega, kot si ga želite. Ne veste, kje iskati in kaj pričakovati? Strokovnjaki, ki se ukvarjajo specifično s to stroko, vam bodo z veseljem pomagali do želenega avtomobila v kratkem času. Vse, kar morate potem vi narediti, je, da podate informacije, želje ter okvirno ceno. Drugo za vas uredi podjetje.

Kako poteka uvoz avtomobilov v 4 korakih?

Korak 1: Na spletu poiščete podjetja, ki ponujajo uvoz in se vpišete v njihovo bazo, kjer tudi vpišete, kateri avto si želite z vsemi specifikacijami. Podjetje vas bo kontaktiralo in vam že podalo nekaj primerov takšnih s pripadajočo ceno, ki so na voljo. Vi jih pogledate in jim sporočite, če se giblje v pravo smer, ali želite nadaljnje iskanje. Nato podjetju prepustite, da ga preveri ter se pogaja za kar najboljšo ceno.

Korak 2: Z vsemi informacijami se obrnejo na vas, in vaša naloga je, da motorno vozilo s ceno potrdite in se dogovorite za plačilo. Za organizacijo transporta, celoten uvoz avtomobilov ter za davek na rabljena motorna vozila, poskrbi podjetje, ki je za to specializirano. Za vas prevzamejo vozilo v tujini in ga pripeljejo v Slovenijo. Ko je avtomobil pri njih, vas o tem obvestijo. Uvoz lahko traja tudi do 3 tedne. Vendar se na sanjsko vozilo splača počakati, je tako?

Korak 3: Vmes poteka še urejanje za DMV (davek na rabljena motorna vozila), DDV ter homologacijo. Tudi s tem in z ostalimi papirji ne boste imeli nobenega dela, saj bodo strokovnjaki vse to, uredili za vas.

Korak 4: Treba je urediti tudi zavarovanje, registracijo ter tovarniško garancijo. Podjetje, ki vam uredi uvoz, vam prav tako poišče najboljše zavarovanje, vam omogoči podaljšanje tovarniške garancije tudi do 36 mesecev od nakupa ter je ves čas postopka ob vaši rami.

Davek: kako je določen davek na rabljena motorna vozila?

Določen je kot seštevek vseh obveznosti, glede na CO2 izpust ter obveznosti, glede na emisijski EURO standard. Oboje je v odvisnosti od vrste goriva, ki ga motorno vozilo uporablja za pogon. Za rabljena osebna vozila se davek izračuna oz. plača v predpisnem odstotku, ki je določen glede na starost samega vozila.

Formula: (obveznost glede na izpust CO2 + emisijski standard EURO)* % – davek na rabljena motorna vozila.

Za vso pomoč so vam na voljo podjetja, ki skrbijo za uvoz avtomobilov, kot je to na primer narociavto.si, ki poskrbijo za dogovor, najboljšo ceno, prevoz ter vso potrebno papirologijo. Vi pa nato le še uživate ob svojem sanjskem avtu.