Plastike za višje obremenitve

Če potrebujemo plastične elemente, ki bodo izpostavljeni višjim obremenitvam, se preprosto ne moremo zadovoljiti z običajnimi plastikami, kot so PVC, PP in PE. Posegati bo treba po trdnejših in odpornejših plastikah, za zahtevnejše potrebe pa pogosto pride v poštev le specifična tehnična plastika. Cena za takšne vrste plastike je seveda nekoliko višja, a določene impresivne odlike teh materialov vsekakor uspešno poplačajo višjo investicijo.


Med tehničnimi plastikami imamo veliko izbire. Različne izvedbe zapolnjujejo praktično vsako nišo in zadostijo celemu spektru potreb. Posebno kategorijo predstavljajo visokotemperaturne tehnične plastike, med katerimi izstopa na primer PEEK. S polnim nazivom poliarileterketon je ta material zelo dobro odporen na mehanske in temperaturne obremenitve, zato se uporablja v okoljih, kjer se zahteva posebna kakovost. PEEK je odporen na temperature vse do 260 stopinj Celzija, nekatere tehnične plastike pa dopuščajo uporabo še do nekoliko višjih temperatur, celo do 300 stopinj Celzija.

Visokotemperaturna plastika pa ni znana le po odličnih mehanskih lastnostih pri visokih temperaturah, temveč tudi po visoki ceni. Še posebej, če jih primerjamo z bolj vsakdanjimi plastikami. PEEK je na primer material, pri katerem se izkaže, da ima tehnična plastika ceno, ki je močno odvisna od lastnosti. Gre namreč za zelo drag material – že manjša plošča v dimenzijah okoli 30 cm na primer zahteva več sto evrov. Za drugo tehnično plastiko cena ni nujno tako visoka, lahko pa je tudi višja. Vse je odvisno od konkretnega materiala. Gotovo pa je, da bo treba za bolj odporne vrste plastike plačati bistveno več kot za cenovno ugodne termoplaste s slabšimi lastnostmi.