Letošnja La Vuelta spet Rogličeva

Letos je Dirka po Španiji zaradi zimskega termina in zdravstvenih razlogov prvič po dolgem času potekala v skrajšani obliki z samo 18 etapami, namesto po klasičnem sistemu 21 etap. Ponavadi je La Vuelta 2020 potekala tudi preko sosednjih držav Španije, a je bilo zaradi že zgoraj omenjenih razlogov, na letošnji dirki tudi to omejeno. Z najboljšo kolesarsko ekipo na svetu Jumbo Bisma, je naš Primož Roglič upravičil vlogo prvega favorita in osvojil veliko Dirko po Španiji, že drugo leto zapored. Njegov najnevarnejši tekmec Kolumbijec Carapaz mu je stalno dihal za ovratnik, na koncu pa je največ moči pokazal ponovno Roglič in tako stopil na najvišjo stopničko v osrčju španske prestolnice, v Madridu.

Zmagovalci na letošni La Vuelta

K zmagi v skupnem seštevku, je Roglič osvojil tudi zeleno majico z nazivom zmagovalca skupne točkovne razvrstitve. Guillaume Martin (Cofidis) je osvojil majico za najboljšega gorskega kolesarja, Enric Mas (Movistar) je oblekel belo majico in bil tako najboljši mladi kolesar na dirki.  Ekipna zmaga na Dirki po Španiji – La Vuelta pa je pripadla domači ekipi Movistar. Takoj za njo se je uvrstila Jumbo Visma z našim Primožem Rogličem na čelu, z zaostankom približno 8 minut.

Pogačar proti Rogliču že naslednje leto

Ker je letošnjo dirko La Vuelta, letošnji zmagovalec Tour de France Pogačar izpustil, je bilo pričakovati da bo Roglič ostal na vrhu lestvice Mednarodne kolesarske zveze. Lani je pogačar prav v Španiji osvojil kar 3 etapne zmage, vendar je bila letos zanj sezona malce predolga, ter tako do dirke La Vuelta na žalost moči niso vzdržale. Najverjetneje pa lahko že naslednje leto pričakujemo neposredni slovenski dvoboj za svetovni kolesarski vrh.

Zgodovinski uspehi naših kolesarjev v sezoni 2020, bodo verjetno za vedno ostali zapisani v zgodovini naše male državice. Prvo in drugo mesto na Tour de France in osvojena dirka La Vuelta, je Slovenijo postavila na zemljevid in v samo smetano, kolesarskega sveta. Roglič in Pogačar sta prišla do zasluženega počitka, kolesarska zgodba pa se bo nadaljevala že kaj kmalu v letu 2021, seveda ob umiritvi vseh epidemoloških razmer.