Kolagen kapsule kot eden od najbolje prodajanih izdelkov sodobnega časa

Kolagen je pogosto označen kot glavni strukturni protein, ki deluje kot ključni gradnik naših mišic, kosti, zob, kože, sklepov ter vezivnega tkiva. Tovrstni protein si lahko predstavljamo kot neke vrste lepila. Pomemben pa je za izgradnjo celičnih sten in medceličnine, posledično naše telo drži skupaj. Naši koži pa daje elastičnost in moč, kar prispeva k mladostnemu videzu.

Zanimivo dejstvo je tudi to, da kolagen vsebuje največ beljakovin v našem telesu – predstavlja namreč kar tretjino vseh beljakovin. Bogat je z aminokislinami, ki našemu telesu pomagajo ustvarjati nov kolagen ter mu tako omogočajo trdnost pa tudi samo strukturo. Po določenem času pa se proizvodnja kolagena v našem telesu prične bistveno manjšati – nekje po 20. letu. Tedaj je kolagen zelo dobrodošel tudi v obliki prehranskih dodatkov. Kolagen kapsule so še posebej priljubljene, saj so praktične tudi za jemanje.

Poglavitne prednosti kolagena

Ker praviloma kolagen po 20. letu starosti prične v našem telesu upadati oziroma se ga proizvede manj, je treba poskrbeti za ustrezno dovajanje v telo. Kakovostni prehranski dodatki v obliki kolagena so zato še toliko bolj dobrodošli. Dobro se obnesejo kolagen kapsule, sicer pa je na voljo tudi kolagen v prahu ali pa v tekočem stanju.

Z dodatnim vnašanjem kolagena v svoje telo si lahko zagotovimo vse poglavitne prednosti tovrstne sestavine. To so ohranjanje mladostnega videza kože, zdravi in obnovljeni lasje, izboljšanje mobilnosti sklepov, krepitev kosti, spodbujanje izgube teže, boljši prebavni proces, podpiranje zdravega delovanja srca.

Koliko kolagena lahko zaužijemo na dan?

Priporočena dnevna količina kolagena je 10 gramov oziroma 2 žlički. Kot smo omenili, so na trgu na voljo tudi kakovostne kolagen kapsule. Na embalaži je točno navedeno, koliko kapsul na dan smemo zaužiti in kdaj je uživanje najbolj smiselno. Če pa uživamo na primer kolagen v prahu, tega lahko v primerni količini umešamo v kozarec vode, lahko tudi v naravno limonado ali pa v pomarančni sok. To pustimo stati dve minuti, da se prah povsem raztopi in nato popijemo.

Dobro je vedeti še to, da sta kolagen in vitamin C najboljši par. Skupaj namreč odlično delujeta. Brez ustreznih prehranskih vitaminov C telo namreč ne zmore samo tvoriti ali skladiščiti kolagena. Ravno zato je vitamin C obvezen faktor pri sintezi kolagena. Zadolžen je namreč za združevanje celic med ustvarjanjem kolagena.

Če torej svoji koži želite v relativno kratkem času vrniti sijaj in mladosten videz, zmanjšati videz gub, krepiti in pospeševati rast las, poskrbeti za še bolj čvrste nohte ali pa si povrniti večjo prožnost in mehkobo kože, je kolagen v obliki prehranskega dopolnila več kot odlična izbira.