Evropsko poročilo je sestavni del vsake prometne nesreče z materialno škodo

Če še nikoli niste izpolnjevali Evropskega poročila o prometni nesreči, potem ste eden izmed tistih, ki še niste bili udeleženi v nobeni prometni nesreči, kjer bi nastala materialna škoda. Verjetno ste sedaj ugotovili, da je Evropsko poročilo o prometni nesreči poseben obrazec, ki ga je potrebno izpolniti za izdelavo poročila o prometni nesreči.

EU poročilo dobite ob sklenitvi avtomobilskega zavarovanja in ga delijo zavarovalnice svojim zavarovancem po vsej Evropi. Bistveno je, da je obrazec enoten za vse države, posamezne rubrike pa si tako udeleženci prometne nesreče iz različnih držav prevajajo po svoji jezikovni različici.

Evropsko poročilo je v pomoč pri ugotavljanju dejstev glede nesreče

To poročilo je za zavarovalnice pomemben vir informacij o udeležencih in samem poteku prometne nesreče. Izpolniti ga je potrebno takrat, ko je prišlo do nesreče z manjšo materialno škodo, ko v nesreči ni bilo nobenih telesnih poškodb in so se udeleženci nesreče sami sporazumeli o krivdi.

V določenih situacijah je namesto izpolnjevanja evropskega poročila bolje poklicati policijo. Najpogosteje je to v primeru, ko se zgodi prometna nesreča z večjo materialno škodo in telesnimi poškodbami, ko sumite, da je voznik soudeleženega vozila pod vplivom alkohola, če se udeleženci ne morete sporazumeti glede povzročitelja ali pa ko soudeleženec pobegne s kraja nesreče.

Evropsko poročilo naj bo pravilno izpolnjeno

Ker gre za pomemben dokument, vam svetujemo, da si kljub stresu vzamete čas, in poskrbite, da bo izpolnjeno EU poročilo berljivo in natančno opisano. Zato bodite pozorni, da boste izpolnili vse rubrike in pravilno prepisali podatke o dokumentih. Skica mora biti prav tako natančno in dovolj nazorno narisana, če je možno pa lahko priložite tudi fotografije s kraja dogodka.

Evropsko poročilo je sedaj potrebno le še dostaviti zavarovalnici, pri kateri ima zavarovano vozilo povzročitelj nesreče in izpolniti odškodninski zahtevek za materialno škodo.