Dekorativna posteljnina

Posteljnina ima pomembno nalogo pri zagotavljanju prijetnega spanca, a lahko služi tudi drugim namenom – lahko se uporablja kot dekoracija, v tej vlogi pa združuje prijetno s koristnim, saj še vedno ponuja tudi svoje osnovne funkcionalnosti.

Nekateri kosi so bolj, drugi manj prilagojeni tej razširjeni vlogi. Najbolje se seveda obnesejo razne dekorativne odeje, ki so izdelane prav s tem namenom. Gre za vrhnje odeje, ki običajno dopolnijo komplet posteljnine in ponujajo dodatno toplino v mrzlih nočeh. Ravno ta plast pa je na pogled najbolj opazna in ponuja veliko površino, ki jo dekorativne odeje s pridom izkoristijo za izvrsten estetski učinek. Na voljo so zelo raznolike dekorativne odeje, ki so pogosto poslikane s priljubljenimi motivi, kar je posebej značilno za otroške odeje, najti pa je moč tudi bolj umirjene motive in vzorce. V vsakem primeru lahko pričakujemo odličen učinek, če znamo ta kos opreme kombinirati z drugimi kosi in barvami v spalnici. Poleg tega pa lahko dekorativne odeje uporabljamo tudi drugje v stanovanju, odlično se obnesejo tudi na sedežnih garniturah in drugem pohištvu.

Veliko površino, ki prav tako pritegne pogled, ponujajo še jogi rjuhe, ki so sicer v veliki meri skrite pod drugimi rjuhami in odejami. A vseeno pridejo do izraza, nenazadnje pa prekrivajo celotno ležišče, medtem ko odeje niso tako velike, zato se v vsakem primeru vidi vsaj del jogi rjuhe. To lahko izkoristimo in tudi takšno rjuho uporabimo za dekoracijo. Ni nujno, da bo učinkovit le izstopajoč barvit motiv, veliko bolj smiselno je takšne rjuhe uporabiti za kombiniranje barv ter ustvarjanje barvnih kontrastov in harmonij. Že enobarvne jogi rjuhe ponujajo odlične učinke, če jih posrečeno kombiniramo z drugo posteljnino in opremo spalnice. Na voljo so praktično vse barve, pa tudi razni materiali in vzorci, ki prav tako dodajo določeno estetsko vrednost in ustvarijo edinstven učinek.