Uspešna zanositev s pravilnim izračunom ovulacije

Zanositev se zgodi takrat, ko moška sperma oplodi žensko jajčece. Res pa je, da pri nekaterih parih se to lahko zgodi takoj, pri drugih pa traja nekaj časa. Ključno je, da se ženska zaveda, kdaj je najboljši čas za zanositev. To je najlažje storiti tako, da se opravi izračun plodnih dni. Tako moramo poznati najbolj plodne dneve v menstrualnem ciklu, saj je takrat najboljši čas za spolne odnose. Res pa je, da okno priložnosti traja samo nekaj dni, ko je na sporedu ovulacija.

Jajčece in seme imajo omejeno življenjsko dobo

Eden izmed zelo pogostih mitov je ta, da ženska lahko zanosi kadarkoli. Temu ni tako, saj do oploditve jajčeca lahko pride le, če to čaka v jajcevodu in pride do kontakta s spermo. Sama sperma lahko preživi do 5 dni, medtem ko jajčece lahko počaka do 24 ur, potem ko se sprosti iz jajcevoda. Tako mora priti do združitve obeh elementov, da se prične tvoriti zarodek. To je tudi razlog, da je izračun plodnih dni ključen, če se želimo zavedati najbolj ugodnega trenutka za spolni odnos.

Kako pride do oploditve jajčeca?

Ovulacija je proces, ko se jajčece sprosti iz jajčnikov. Nato potuje do jajcevoda, kjer se lahko zgodi oploditev. Možno je, da se sperma nahaja v jajcevodu še preden je prisotno samo jajčece. Takrat je dokaj visoka možnost, da nastane zarodek. Tehnično je nosečnost mogoča, če imajo pari spolne odnose 5 dni pred ovulacijo ali na dan ovulacije. Da bi se bolje zavedali teh dni, pa je potrebno narediti izračun plodnih dni.

Menstruacija in menstrualni cikel nista ista stvar

Veliko ljudi misli, da je menstrualni cikel in menstruacija isti pojav. V resnici ni tako, saj menstruacijo lahko prepoznamo po krvavenju. Menstrualni cikel pa se začne na dan, ko se začne menstruacija in se konča na dan pred naslednjo menstruacijo. Ta lahko traja vse od 20 do 36 dni in je različna za vsako žensko. Tako so možno odstopanja, zato je najbolje, če je naš izračun plodnih dni čim bolj natančen.

Izračun najbolj plodnih dni pri ženski

Če ženska pozna obdobje svojega menstrualnega cikla, lahko izračuna čas ovulacije. Ta se zgodi približno 14 dni pred menstruacijo. Tako lahko naredimo preprost izračun, ki ga lahko pokažemo dveh primerih:

  • Če ima ženska menstrualni cikel, ki traja 26 dni, potem ovulira 12 dan, njeni najbolj plodni dnevi pa so 10, 11, 12.
  • Če ima ženska mensturalni cikel, ki traja 34 dni, potem ovulira 20 dan, njeni najbolj plodni dnevi pa so 18,19,20.

Na spletni strani www.vitanoval.com lahko zasledimo odlične produkte za moške in ženske, ki povečajo možnost zanositve ter okrepijo imunski sistem.