Uporaba naravnega kamna za talne in stenske obloge

Splošen vtis, ki ga pričara stanovanjska oprema je izjemno pomemben za naše dobro počutje. Ko opremljamo svoje stanovanje, moramo biti pozorni, da so vsi izbrani elementi v harmoniji. Tukaj ne govorimo le pohištvu, temveč imajo zelo pomembno vlogo tudi druge stavbne komponente, kot so denimo vrata, okna, dekorativne talne obloge, tapete, armature in nenazadnje tudi kopalniška keramika. Včasih se zdi, da je izbire preprosto preveč, spet drugič nikakor ne najdemo vzorcev, ki bi nam osebno ustrezali.

Ena od bolj uveljavljenih spletnih strani v Sloveniji, kjer so vam na voljo številne okrasne obloge je denimo https://www.pietraproject.si/. Obiščite jo in se prepričajte o njihovo zares široki ponudbi tako za zunanje kot tudi notranje površine. Dekorativni naravni kamen, ki ga ponujajo, lahko učinkovito služi tudi kot kopalniška keramika. Kot boste videli, je izbira zares široka, vendar nič za to, saj jih lahko tudi kontaktirate in z veseljem vam bodo svetovali glede na vaše potrebe, želje, okus in nenazadnje proračun.

Prednosti, ki jih prinašajo kamnite dekorativne talne obloge

Za vse tiste, ki iščete dekorativne talne obloge višjega cenovnega razreda, bodo v poštev prav gotovo prišli mozaiki iz naravnega kamna. Njihov izjemen estetski učinek so priznavali že v antiki, kjer so bile tovrstne okrasitve domov sicer na volje le zares najbogatejšim slojem, v današnjem času pa si jih je precej lažje privoščiti. Številnim ljudem so zelo pri srcu tudi zato, ker v njihov dom prinašajo elemente narave, kar po mnenju številnih močno vpliva na energijski naboj prostora. To velja predvsem za elemente v bivalnih prostorih, vendar tudi kopalniška keramika ni nikakršna izjema.

Kakšne pa so tehnične prednosti naravnega kamna?

Ni vse le v estetskemu vidiku, saj naravni kamni prinašajo tudi nekatere povsem praktične prednosti. Kopalniška keramika iz naravnega kamna zaradi svoje poroznosti denimo omogoča zelo hiter prenos toplote preko stene. Ob enem tovrstni materiali absorbirajo zvok in zato zmanjšujejo odmev, par pomeni, da so primerni predvsem za tise prostore, kjer nam je dobra akustika zelo pomembna. Recimo v velikem dnevnem prostoru, kjer se po možnosti nahaja tudi klavir.

Kateri vzorci so primernejši za zunanjo uporabo?

Seveda ima kamen kot naraven material tudi svoje pomanjkljivosti. Zato je treba biti nekoliko previden, ko izbirate dekorativne talne obloge za vrtne in druge zunanje površine. Ob izpostavljenosti različnim vremenskim vplivom se njegova barva ter struktura lahko precej spremenita. V vsakem primeru boste morali kamen zaščitit s posebnimi premazi, ki bodo zmanjšali drsenje, saj se bodo površine prej ali slej obrabile oziroma zgladile. A brez skrbi, saj je na voljo precej preparatov, ki ta proces upočasnjujejo in posledično zmanjšujejo drsenje.

Naravna kopalniška keramika se spremeni s svetlobo

Svetloba v prostoru ima zelo pomembno vlogo pri izgledu naravnih materialov. Z različno razsvetljavo namreč lahko pričaramo izjemne estetske učinke in bolj romantično razpoloženje. Namreč, barvne nianse naravnega kamna so v prvi vrsti odvisne od primesi, ki so bile prisotne v ozračju, v času ko je ta nastal. V kolikor se nekoliko spoznamo na notranjo opremo, lahko to znanje učinkovito izrabimo in ustvarimo prekrasen ambient v katerem se bomo lahko sprostili po napornem dnevu.