Sodoben in visokozmogljiv baterijski vrtalnik

Za uspešno opravljanje domačih popravil, kjer je potrebno opraviti tudi kakšna malo zahtevnejša dela, kot je npr. vrtanje, boste potrebovali priročen baterijski vrtalnik. Poleg preproste uporabe in dobre učinkovitosti pa je pri vsakem električnem ali akumulatorskem orodju pomembno, da je tudi dovolj zmogljivo in se idealno prilega vaši roki. Dober baterijski vrtalnik mora torej biti izdelan z najsodobnejšo tehnologijo, ki mu bo omogočala visoko zmogljivost in učinkovitost, ne da bi pri tem preveč izgubil pri svoji priročnosti in lahkotnosti. Najsodobnejša akumulatorska orodja so plod nenehnega tehnološkega razvoja, zaradi česar jih lahko uporabljajo tako profesionalni uporabniki kot tisti, ki jim manjša hišna popravila predstavljajo zgolj sprostitev ali hobi.

Baterijski vrtalnik in močna baterija

Nemoteno dolgotrajno vrtanje brez prekinitev bo možno le v primeru dovolj zmogljivih baterij. Vsak baterijski vrtalnik ima običajno vstavljeni dve bateriji, ki mu omogočata hitro in dolgotrajno delovanje. Izredno kakovostne in zmogljive so Li-ion baterije različnih kapacitet. Najsodobnejši vrtalniki pa se lahko pohvalijo z baterijami, ki so izdelane na osnovi Multivolt tehnologije. Gre za tako imenovane pametne baterije, ki so primerne za cel niz strojev, ne glede na to ali ti delujejo z električno napetostjo 18 V ali 36 V. Po vstavitvi bo namreč pametna baterija samodejno prepoznala orodje in temu ustrezno izbrala eno od obeh možnih električnih napetosti.

Druge nepogrešljive lastnosti

Zmogljivost in moč baterije sta resda izrednega pomena, a posebno pozornost je potrebno posvetiti tudi drugim lastnostim, ki jih mora imeti kakovosten baterijski vrtalnik. Glede na zahtevnost vrtanja in material, ki ga obdelujete, ne gre pozabiti na vrtilni moment. Ta pri manjših, lahkotnejših orodjih lahko znaša med 0,3 do 5 Nm, pri močnejših pa je lahko celo 136 Nm. Pri tem je pomemben tudi podatek o številu vrtljajev brez obremenitve in premer vrtanja. Nekatere vrtalnike in vijačnike lahko uporabljate tudi za vrtanje v jeklo, zato bo temu ustrezen premer vrtanja večji kot pri vrtanju v les. Za lažje delo in dovolj dobro osvetljenost delovne površine je zelo zaželeno, da ima vaš baterijski vrtalnik še ergonomski ročaj in LED svetilko.