Otroško pohištvo

Otroško pohištvo ob vstopu v šolo mora vsebovati delovno mizo.

Z vstopom v šolo se otrokove zahteve glede pohištva nekoliko spremenijo, saj se je otrok pred vstopom bolj ali manj samo igral in mu je bil najpomembnejši igralni kotiček. Čim pa je otrok prešel prag osnovne šole, pa je prišla potreba po pisalni mizi oziroma prostoru, kateri mu bo omogočal opravljanje domačih nalog ter učenje. Marsikdaj se otroci ob vstopu v šolo niti ne zavedajo, da je v bistvu s tem konec njihovega brezskrbnega življenja in da bo njihov življenjski ritev povsem drugačen. Neskončno igranje, gledanje risank in počivanje je sedaj preteklost. Tukaj so domače naloge, različne delavnice in dodatne aktivnosti, katere mora znati otrok še kako dobro uskladiti. Vsekakor pa mu morajo ob strani stati starši.


Otroško pohištvo se v tem času prilagodi. Ustvarjalni kotiček in kotiček za igro se zmanjšata in nastane delovni prostor, kjer je postavljena pisalna miza z računalnikom, knjigami, zvezki, pisali in vsem kar otrok potrebuje za nemoteno delo. Vsekakor je smiselno, da se pri nakupu pohištva posvetujemo z otrokom. Otroško pohištvo naj izbere sam oziroma izrazi svojo željo, pove kaj si želi, kaj mu je všeč in slednje prilagodimo glede na njegove potrebe veliko izbiro pa najdete tudi tukaj https://www.mali-vragci.si/otroske-sobe. So otroci, ki bodo v tem kotičku preživeli veliko časa in tisti, ki takšni, ki si stvari zelo hitro zapomnijo in naredijo, ki bodo v tem kotičku veliko majn.

A najpomembneje je, da slednji kotiček vsebuje vse, kar bi potrebovali in da je pravilno nameščen. Pravilna namestitev pomeni, da so otrok ne more kvariti oči zaradi slabe svetlobe, da pravilno sedi, da ima dovolj prostora, da lahko na mizo položi vse knjige in zvezke, katere potrebuje, da naredi domačo nalogo. Strokovnjaki so prepričani, da je urejanje otroške sobe prav poseben projekt, saj je otroško pohištvo različno in ga je potrebno premišljeno ibrati in pravilni namestiti, da soba ohranja veliko mero funkcionalnosti in kar se da lep izgled. Če je soba lepa, je otrok ponosen nanjo in v njej preživel veliko časa, z njej se bo družil s svojimi prijatelji in z veseljem delal nalogo. V kolikor pa otrok nima svojega kotička, pa je v veliki meri prikrajšan za aktivnosti, ki so samo njegove, za prostor, kjer se lahko v miru uči.

Slednje je mišljeno predvsem za tiste otroke, ki nalogo opravljajo za kuhinjsko mizo in pri nalogi nimajo miru, saj se sprehajajo zraven starši, mlajši ali starejši brat ali sestra in še morebiti kakšen hišni ljubljenček. Otroško pohištvo, ki je zbrano z občutkom bo ustvarjajo povezanost, delovalo dekorativno, bo funkcionalno, lahko za čistiti in bo otroku nudilo prav vse, kar potrebuje v danem trenutku. Res je, da se želje otrok s časom spreminjajo, a se lahko spremeni tudi pohištvo, otrok lahko predlaga nove rešitve in v kolikor so izvedljive, mu z veseljem ustrežemo, saj bo tako svojo sobico imel še raje. Otrok naj sam izbere barve, dekorativne dodatke, dovolite, da ima na oamrah svoje risane junake ali vzornike.

Bolj kot je ostroško pohištvo raznoliko, večjo sobo potrebujemo, da ga lahko uskladimo in omogočimo otroko prijetno bivanje.