Mikado je zelo stara igra z Japonske

Mikado je vsem dobro poznana igra za druženje. Toda, ali veste, od kod tovrstna igra sploh izhaja? V resnici je to zelo stara japonska igra. Zanjo je značilno, da se praviloma igra z 41 lesenimi paličicami, ki so mikavno obarvane. Vrednost pa določajo ravno barve. Od proizvajalca oziroma izdelovalca igre pa je seveda odvisna sama barvna kombinacija paličic, nenazadnje tudi njihovo število. Z igro razvijamo predvsem koncentracijo pa tudi potrpežljivost.

Če mikado želite izdelati kar sami, ne potrebujete prav zahtevnega materiala. Potrebujete palčke za ražnjiče, šilček, barve, na primer vodene barvice ali pa tempere, in še čopič.

V igri mikado lahko sodeluje več igralcev

Igra mikado je namenjena več igralcem oziroma večji družbi, ne nazadnje pa jo lahko igrata tudi samo dva. Oseba, ki prične igro, najprej vzame palčke v desno roko, nato jih na sredini stisne, postavi pokonci nad mizo, nad katero jih na hitro spusti. Igralci se razvrščajo v smeri urinega kazalca. Ob dvigu ene paličice se ne smejo premakniti še ostale. V nasprotnem primeru je na vrsti naslednji igralec mikada.

Na začetku se paličice dviguje samo s pomočjo prstov. Dviguje pa se jih lahko tudi tako, da se s prstom pritisne na konec paličice. Ko se paličica dvigne, to igralcu omogoči precej lažji prijem. In ko igralec pridobi paličico, dobi pravico za nadaljevanje igre. Igro lahko nadaljuje s pomočjo pridobljene paličice, kljub temu pa niti z njo ne sme premakniti drugih paličic v krogu. Mikado igra narekuje tudi to, da igralec paličice lahko pobira samo s svojega mesta.

Kdaj je igra mikado končana?

Igra mikado je končana, ko so prav vse paličice s kroga pobrane. Vsak igralec nato sešteje vrednosti vseh svojih paličic. Zmaga pa tisti igralec, ki je po petih krogih osvojil največ točk.

Kje se lahko igra mikado?

Ker je mikado za prenašanje pa tudi sicer zelo preprosta igra, je dobrodošel prav v vsakem trenutku vašega prostega časa. Nenazadnje ga lahko igrate tudi v prostem času na delovnem mestu. Vsaj za nekaj časa se boste izognili stresu, obenem pa tudi dobro zabavali in se smejali.

Sicer pa je mikado zelo dobrodošel tudi na počitnicah. Ob večerih si lahko ob šotoru, v apartmaju, hotelski sobi ali pa kjerkoli drugje pripravite vse potrebno za nepozabno igro v dvoje ali pa v večji skupini. Za zmagovalca pa je dobro že vnaprej pripraviti tudi nagrado, da je motivacija še toliko večja.