Kje menjati gume?

Menjava gum je obveznost, ki nas doleti vsaj dvakrat letno. Z zakonom je namreč predpisano, da moramo biti v zimskem času vestno opremljeni z zimskimi pnevmatikami, kar velja za obdobje od sredine novembra do sredine marca. Seveda je možno tudi poleti vztrajati z zimskimi gumami, a to je v vseh pogledih nesmiselno, zaradi obrabe gum pa tudi posebnega prihranka ne bo. Podobno velja za celoletne gume, ki sicer zadostujejo zakonsko predpisanim pogojem za zimske razmere in se tudi poleti dokaj dobro obnesejo, a vseeno ne prinašajo določenih prednosti enih in drugih specializiranih pnevmatik. Smiselno je torej gume dvakrat letno zamenjati, saj s tem izkoristimo vse prednosti, ki jih prinašajo dobre pnevmatike. Visokim stroškom in slabi volji pa se izognemo tako, da za menjavo izberemo dober avtoservis.


Res je, da lahko gume zamenjamo kar sami doma, a tega opravila se verjetno običajen voznik niti v sanjah ne bi lotil. Potrebujemo namreč pravo orodje, veliko znanja in izkušenj ter nekaj potrpežljivosti. Glede na to, da menjava gum močno vpliva na vozne lastnosti vozila in tudi na varnost pri vožnji, je seveda pametneje obiskati avtoservis ali vulkanizersko delavnico.

Strokovnjaki bodo znali najbolje poskrbeti za vsakega jeklenega konjička. Še posebej menjava gum je pri serviserjih najbolj kakovostna – gre namreč za opravilo, s katerim se zelo pogosto srečujejo tudi mehaniki, zato se na to delo dobro spoznajo.

Avtoservis ima še eno prednost – menjavo gum spremlja še dodatna ponudba, ki je pogosto prav tako koristna. Omeniti gre predvsem centriranje gum, ki lahko zelo izboljša vodljivost in ekonomičnost vozila, pametno pa je pred zimsko ali poletno sezono pri serviserjih prositi še za kak splošen pregled. Seveda je predvsem od vozila odvisno, kako koristne bodo dodatne storitve serviserjev in vulkanizerjev, a vedno je dobro imeti dodatne opcije, tudi če se za te naposled ne odločimo.