Domensko ime in končnica

Preveri domeno in ugotovi, ali je še prosta! Vsaka domena je namreč unikatna. To pomeni, da če jo nekdo zakupi, je zasedena in jo ne more uporabiti še nekdo drug. A na srečo tudi v primeru, da ugotovite, da je določena domena že zasedena, obstaja še veliko drugih možnosti. Domensko ime je namreč lahko karkoli, poleg tega pa se ga lahko kombinira z različnimi domenskimi končnicami. Tako lahko obstajata domena.si in domena.com ter še številne druge variante istega domenskega imena.

Kje se lahko preveri domeno?

Ko si izberete neko domensko ime, ki bi ga radi uporabili pri vaši spletni strani, je treba najprej preveriti, ali je še prosto. Kje se lahko preveri domeno? Običajno to storimo na spletni strani registrarja, kjer se da domeno tudi registrirati. Ko se domeno preveri in ugotovi, da je ta še prosta, se jo lahko tako čisto takoj registrira. S tem se prepreči, da bi jo pred nami zasedel kdo drug, kar se lahko zgodi praktično že v naslednjem trenutku. Ko enkrat domeno registriramo, pa ta postane naša in jo lahko nemoteno uporabljamo.

Registracija in podaljšanje

Ko opravimo registracijo domene, je ta »naša« za enoletno obdobje. Po preteku tega obdobja pa jo je treba podaljšati, na kar nas opozori tudi registrar oziroma ponudnik spletnih storitev. Že pred potekom domene bomo prejeli obvestilo o tem, do kdaj jo moramo podaljšati. Če tega ne storimo, bo domena spet postala prosta in jo bo lahko kupil kdo drug.

Zasedeno domensko ime

V primeru, da je neko domensko ime že zasedeno, se splača preizkusiti tudi druge domenske končnice. Tako se lahko preveri domeno s končnico .si, .com, .info in še mnogimi drugimi variantami, ki so danes na voljo. Seveda pa si vedno lahko izberemo tudi drugo domensko ime. V primeru, da je določeno ime že zasedeno, se preveri domeno še čez nekaj časa, saj je možno, da bo kmalu prosta. To velja še posebej za domene, na katerih ni neke uveljavljene spletne strani ali pa na njih celo ni ničesar. V tem primeru obstaja velika možnost, da jo bomo lahko kmalu zasedli mi, zato se nam splača večkrat preverjati, ali lahko izbrano domeno že kupimo ali ne.