Aminokisline lahko dnevna prehrana zagotavlja na različne načine. V prehrani se aminokisline nahajajo v različnih živilih ta pa imajo lahko tudi številne dodatne koristi. Z izbiro ustreznih živil lahko zmanjšamo možnost prehlada, izboljšana je lahko umska sposobnost ter dosegamo številne koristne učinke.
Beljakovine različnega izvora
Raznovrstne in koristne učinke lahko zagotovijo tudi aminokisline istega izvora. Živalski vir beljakovin sta lahko meso ali ribe, podobno različni so rastlinski viri beljakovin. Aminokisline nam v prehrani lahko zgotovi tako meso, kot ribe. Vendar njihovo zaužitje prinese tudi različne učinke. Zato velja pri prehrani pogosto dati nekaj več pozornosti in prednosti učinkom pred željami in okusi. Učinke moramo pred tem seveda preizkusiti v praksi, več podobnih in primerljivih preizkusov nas lahko privede do novih spoznanj ter številnih pozitivnih sprememb. Načeloma iste aminokisline nam lahko prinesejo lažjo ali bolj obremenjujočo presnovo, omogočajo dobro in manj kakovostno zbranost, skoncentriranost in podobno. Na aminokisline na kratko ni smiselno gledati z vidika občutka sitosti in drugih zaznav. Velja biti bolj zahteven, ter se odločati na podlagi čim več izkušenj ter dobrih referenc. Tudi priprava hrane je lahko različna, različen je čas uživanja, različen je lahko razpored uživanja in podobno. Zaznavanje razlik in uvajanje sprememb pogosto naleti na različne odpore in ovire, ki jih je potrebno premagovati. Obroki so pogosto tradicionalni, prežeti z navadami, verskimi in drugimi prepričanji, tradicijo poznamo tudi pri pripravi hrane, urniku prehranjevanja. Dokler s prehrano nimamo težav ali nimamo zdravstvenih težav na splošno, so preizkušanja in spremembe lahko gola radovednost. Vendar to lahko pomeni tudi, da telo doseže ravnovesje z prilagoditvami. Ob težavah pa so veliko bolj resne narave, saj moramo doseči določen cilj. Človeški organizem nam pri tem ni nujno v pomoč, saj se preko ustaljenih navad lahko naučiti prilagajati razmeram. Kar pa lahko pomeni tudi na nezdrav način črpati aminokisline iz različnih virov.
Več o aminokislinah