Vdihnite svež zrak tudi pozimi

Vsi se zavedamo, da v zimskem obdobju ni ravno pametno preveč odpirati oken. Vendar je tudi v hladnejših mesecih izredno pomembno redno prezračevanje, saj le tako lahko zagotovimo hiter dotok svežega zraka v notranje prostore. Edina težava tu je seveda ta, da se notranjost lahko kaj hitro ohladi.

Ravno zato je potrebna dobra izolacija, ki jo lahko zagotovite že med gradnjo stavbe. Dodatno pa izolativnost izboljšajo tudi kakovostna PVC okna, ki odlično tesnijo. Tako boste po odpiranju zagotovili učinkovito ohranjanje toplote.

Še vedno pa je potrebno ustrezno prezračevanje, ki ga lahko zagotovite na običajen način z odpiranjem vrat ali oken ali pa se odločite za vgradnjo različnih prezračevalnih sistemov. Ne glede na to, katera metoda vam je ljubša, pa je pomembno, da slab zrak pogosto izpustite ven iz prostora, medtem ko notri spustite svež, čist zrak. Več o tem, kako izvesti pravilno prezračevanje, si lahko preberete na tej povezavi: http://www.instalacije-strus.si/prezracevanje, v nadaljevanju pa boste izvedeli, kakšne metode poznamo.

Mehansko prezračevanje s pomočjo mehanskega sistema

Pri tem načinu za zamenjavo zraka poskrbijo posebni mehanski ventilatorji, ki so lahko nameščeni kar neposredno v stene ali v PVC okna, lahko pa jih vgradijo v prezračevalne kanale, ki so namenjeni prav temu. Po vgradnji se nato uravnava intenzivnost dovajanja svežega zraka, kar je predvsem odvisno od podnebja, v katerem se nahaja stavba.

Za stavbe v bolj vlažnem in toplejšem podnebju je bolj primerno mehansko prezračevanje s pozitivnim pritiskom, medtem ko za stavbe s hladnejšim podnebjem velja ravno nasprotno. Na splošno velja, da je negativni pritisk primernejši za prostore, ki se nahajajo v katerihkoli podnebnih razmerah, kjer je pogosta vlaga, kot so naše kopalnice in kuhinje. Prisotnost vlage pa vam učinkovito lahko znižajo kakovostna PVC okna z dvojno zasteklitvijo.

Naravno in mešano prezračevanje

Pri naravnem gre seveda za odpiranje temu namenjenih odprtin v hiši in stanovanju, pri čemer gre običajno za prisotnost vetra, ki zaradi razlik med gostoto notranjega in zunanjega zraka ustvari toplotne vzgonske sile. Te pa nato poganjajo zrak skozi PVC okna, vrata ali tudi dimnike ter podobne odprtine.

Če so v bivalnem prostoru že ustvarjeni dobri pogoji za naravno prezračevanje, a se pogosto spreminjajo, je smiselno poleg naravnega uporabiti še mehanski način. Še posebej je takšna kombinirana metoda pogosta tam, kjer je v zraku prisotno večje število nečistoč ter različnih mikrobov oziroma bacilov, kar predvsem velja za bolnišnice.

Sodobna PVC okna za udobno bivanje

Da boste pozimi ostali na toplem, a se v prostoru ne bo zadrževala vlaga, je potrebno poskrbeti za ustrezno stavbno pohištvo, ki bo omogočalo visoko zračno prepustnost ter nizko toplotno prevodnost, ki bo zagotavljala, da se na steklih ne bo nabirala vlaga. To vam zagotavljajo sodobna PVC okna z dvojno zasteklitvijo.

Za še boljši učinek pa je priporočljivo ob vgradnji dodati še TGI distančnike, saj so prav ti nujno potrebni za zmanjšanje toplotne prevodnosti. Tako se vam ne bo nabiral kondenz na notranji strani stekla. Odločite pa se lahko za širši profil ter trojno zasteklitev, če želite doseči še boljšo toplotno izolativnost.

Poleg visoke toplotne izolativnosti vam nova PVC okna zagotavljajo še dodatno zaščito, če se odločite za različne dodatke, kot so različna senčila ali posebni dodatki na okovju, kot so magnetna stikala, elektrotiri  in ključavnice.