Specializiran ultrazvok koronarnih struktur

Diagnostični ultrazvok, imenovan tudi sonografija ali diagnostična medicinska sonografija, je slikovna metoda, ki uporablja visokofrekvenčne zvočne valove, ki ustvarjajo slike struktur in organov v telesu. Slike, ki jih pregledujejo radiologi, nudijo dragocene informacije za diagnosticiranje in zdravljenje različnih bolezni in stanj.

Poleg ultrazvočnih preiskav sklepov, trebuha, ožilja, testisov, ščitnice in dojk je za zgodnje odkrivanje in spremljanje bolezni pomemben tudi ultrazvok srca. Več o samoplačniškem pregledu srčnih struktur si lahko preberete na povezavi https://ultralab.si/ultrazvok-pregledi/ultrazvok-srca. Sicer pa pregled poteka nekoliko drugače pri otrocih, pri odraslih in pri nosečnicah, kjer specialisti pregledajo srčne strukture nerojenega otroka.

Kaj je značilno za ultrazvok po doplerski metodi?

Ultrazvočni pregled po doplerski metodi poteka tako, da se visokofrekvenčni zvočni valovi odbijajo od organa in krvnih žil. Vračajo se zvočni valovi, ki se spremenijo v slike in prikazujejo pretok krvi skozi arterije in sam organ. Ta metoda omogoča zdravnikom, da jasno vidijo, kako kri teče skozi organ in ožilje. Omogoča jim tudi jasen ogled in merjenje ovir na arterijah in merjenje stopnje zoženja in popuščanja srčnih zaklopk.

Zato splošni zdravniki na preiskavo običajno napotijo paciente z aterosklerozo in koronarno boleznijo. Strokovni pregled, kot je ultrazvok srca po doplerski metodi, zato omogoča tudi uvid v pretok krvi skozi koronarne arterije oziroma krvne žile, ki oskrbujejo organ, karotidno arterijo v vratu ter glavne arterije v rokah in nogah ali v samem organu. Pri tem pregledajo tudi velikost organa, delovanje levega in desnega prekata, stanje perikarda in različne tvorbe.

Ultrazvok srca pri otrocih in nosečnicah

V samoplačniški ambulanti Ultralab specializirani radiologi in kardiologi opravljajo tudi ultrazvok srca pri otrocih in pri nosečnicah. Ker je preiskava neboleča, neinvazivna in neškodljiva je primerna tudi za mlajše otroke, za njihovo boljše počutje pa so starši lahko zraven v isti sobi. Pregled opravlja specialist pediatrične kardiologije, ki je usposobljen za opravljanje preiskav pri otrocih. Po koncu preiskave prav tako poda strokovno mnenje in pripravi izvid, če bodo potrebni nadaljnji diagnostični postopki.

Specialist pediatrične kardiologije pa opravlja tudi fetalni ultrazvok srčnih struktur še nerojenega otroka v maternici. Pri pregledu uporablja posebno sondo, ki oddaja le ultrazvočne valove, zato je preiskava povsem varna in ne predstavlja tveganja za plod. Zdravnik oceni razvoj otrokovega organa in njegovo delovanje, zato da bi ugotovil, ali gre za prirojene srčne napake ali pa za nekatere motnje kardio ritma.

Kako se pripraviti na ultrazvok srca?

Prav posebne priprave na preiskavo niso potrebne, zato lahko pijete in jeste kot običajno. To pomeni, da ni potrebno, da ste na dan pregleda tešči. Tudi pri jemanju zdravil ni posebnosti, saj jih lahko vzamete kot običajno po priporočilih vašega zdravnika. Zato, da bo specialist kardiologije lahko podal natančno diagnostično oceno in pri tem upošteval druga stanja, je pomembno, da s seboj prinesete tudi druge že opravljene izvide v sklopu koronarnih preiskav.

Pregled je neboleč, neškodljiv in tudi ne povsem neprijeten, saj si boste le slekli zgornji del oblačila in se ulegli na levi bok, pri tem pa boste imeli levo roko pod glavo. Preiskava traja od 20 minut do ene ure, pri čemer je trajanje odvisno tudi od preglednosti struktur in specifičnosti sprememb. Več o tem, kako poteka ultrazvok srca in kako se nanj pripraviti, si lahko preberete na povezavi https://ultralab.si/ultrazvok-pregledi/ultrazvok-srca.