Preprosti nasveti za reševanje napenjanja

Napenjanje vas lahko doleti kjer koli in kadar koli, ne glede na to, koliko let štejete. V takšni situaciji se vam obseg pasu nenavadno poveča, vaš trebuh pa je veliko bolj izbočen, kot je ponavadi, četudi niste zaužili večje količine hrane.

Za napenjanje so pogosto kriva nekatera živila, ki se jim je bolje izogibati, na primer na hitro pripravljen sendvič, ki ga poplaknete z nezdravo tekočino, na primer gazirano pijačo. Kruh je samo ena vrsta živila, ki lahko povzroči prekomerno napenjanje, zato ga poskušajte zaužiti čim manj.

Najpogostejši vzrok napenjanja

Napenjanje je pogosto posledica uživanja sanja po obroku. Ker sadje v kislem okolju fermentira, boste to občutili kot neprijeten občutek, ki vas bo spremljal skozi ves dan. Priporočamo vam, da sadje vedno uživate raje na tešče oziroma zgodaj zjutraj za zajtrk. Sadje je zlasti dobrodošlo kot samostojni obrok. Uživate ga lahko tudi v popoldanskem času, ko je vaše kosilo že prebavljeno.

Preventivno odpravljanje napenjanja

Če se napenjanju želite že na daleč izogniti, potem je najbolje, da hrano, ki jo uživate, zelo dobro prežvečite. Vsak grižljaj poskusite prežvečiti vsaj dvajsetkrat. Na začetku se vam bo to morda zdelo nemogoče ali celo precej mučno, a se tega načina lahko kaj hitro navadite. Posledično boste zaužili veliko manj hrane.

Izjemno pomembno je tudi, da ločite hrano od pijače. Medtem ko se prehranjujete, ne zaužijte več kot enega kozarčka pijače. Če boste med jedjo popili preveč tekočine, boste to občutili v obliki spahovanja. Priporočamo vam, da pijete raje pred obrokom, in sicer 15 minut prej. Po obroku počakajte vsaj eno uro, nato pa lahko spijete kozarec ali dva ustrezne tekočine.

Napenjanje povzroča hitro prenajedanje

Napenjanje je prav tako posledica hitrega prenajedanja. To pomeni, da si za posamezni obrok ne vzamete dovolj časa. Med hranjenjem ne počnite nič drugega. Pomembno je tudi, da ne jeste stoje in da ste pri tej dejavnosti povsem umirjeni. V nasprotnem primeru se bo v vašem telesu sproščal adrenalin, ki bo ugasnil vaš prebavni sistem. Izogibajte se poznim večerjam, ki so navadno prepojene še z večjo količino stresa.

Gluten je pogost krivec za napenjanje

Če vas napenjanje muči prepogosto, je za to morda kriv gluten. Poskusite se mu vsaj za nekaj časa odpovedati. Kaj kmalu boste videli, ali je za napenjanje kriv prav on. Klasičen kruh in sladice iz bele pšenične moke zamenjajte za polnovredne različice. Še najbolje pa bo, da zdrav kruh pripravite sami.