Kaj omogočajo lesene konstrukcije?

Gradnja z lesom ni nič novega, pravzaprav gre za enega izmed najstarejših gradbenih materialov. Nič čudnega torej, da se je razvila pestra zbirka različnih lesenih izdelkov in polizdelkov, ki jih s pridom uporabljamo pri gradnji takšnih in drugačnih stavb.

Iz lesa lahko zgradimo kar celotno hišo, to so na primer brunarice iz naravnih debel ali lesene hiše iz lepljenega lesa. Seveda pa imamo še to opcijo, da iz lesa izdelamo le osnovno nosilno konstrukcijo oziroma skelet, na katerega nato dodajamo preostale elemente. Tako imenovane skeletne hiše so nadvse priljubljene, saj ponujajo kar nekaj dobrodošlih prednosti. Predvsem so skeletne hiše enostavne za izdelavo, pravzaprav jih je možno zgraditi v zelo kratkem času, tudi vseljive so praktično takoj, tudi če vsi elementi še niso povsem končani. Takšne hiše niso nujno v celoti izdelane iz lesa, tudi ni nujno, da je celotna nosilna konstrukcija lesena – uporabljamo lahko kombinacije različnih materialov, ki ponujajo najboljšo rešitev v dani situaciji.

Brunarice in skeletne hiše ponujajo kompletno rešitev za izdelavo hiš, imamo pa na voljo tudi manjše lesene konstrukcije, ki se porabljajo le za izdelavo manjših stanovanjskih elementov ali ločenih objektov. Dobro so znane na primer konstrukcije lesenih teras in nadstreškov, zgradimo lahko tudi leseno garažo, delavnico, skladišče ali drug objekt. V stanovanjskih hišah pa imamo še obilo možnosti za uporabo lesenih konstrukcij, tudi takšnih, ki niti ne pridejo toliko do izraza.

Iz lesa lahko izdelamo marsikaj, tudi tiste elemente, ki so tradicionalno izdelani iz drugih materialov. Če le imamo nekaj domišljije in spretnosti oziroma najdemo pravega mojstra. Za večje lesene konstrukcije moramo seveda vložiti nekaj več denarja ter truda, pri kakšnih manjših elementih pa se lahko izdelavi brez skrbi posvetimo tudi sami. Če izdelke iz lesa naredimo sami, bodo imeli ti še večjo vrednost, mi pa bistveno večje zadovoljstvo s končnim izdelkom.