Kaj nam prinaša injekcijsko brizganje

Injekcijsko brizganje je postopek oblikovanja, pri kateremu se uporabljajo posebni kalupi. Materiali, kot so sintetične smole, kot je na primer plastika, se segrejejo in stopijo. Na koncu pa se pošljejo v kalup, kjer se ohladijo in pridobijo novo oblikovano obliko. Točno takšno kakršno smo si želeli.

Glede na podobnost postopka vbrizgavanja tekočin z brizgo se za postopek imenuje injekcijsko brizganje. Potek postopka je naslednji: materiali se stopijo in vlijejo v kalup, kjer se nato strdijo. Ko se izdelki strdijo, se ekstrahirajo in dokončajo.

Postopek je izredno hiter in učinkovit

Pomembno je vedeti, da se postopek injekcijskega brizganja mogoče izvajati neprekinjeno, zelo hitro in v velikih količinah. Tako se v kratkem časovnem obdobju lahko izdela ogromno izdelkov različnih oblik, ki so lahko tudi zelo zapletene. Ravno zato se takšno brizganje uporablja za izdelavo osnovnih izdelkov za številne vrste industrij.

Kakšni stroji so potrebni za injekcijsko brizganje?

Obstaja veliko vrst stroje, ki so primerni za takšno dejavnost. Delimo jih na več vrst. Uporabimo lahko motorizirane stroje, ki jih poganjajo servo motorji ali pa hidravlične stroje, ki jih poganjajo hidravlični stroji. Nato pa so tu še hibridni stroji, ki jih poganja kombinacija servo motorja in hidravličnega motorja.

Če želimo v nekaj besedah opisati strukturo brizgalnega stroja, lahko rečemo, da je sestavljen iz brizgalnega dela, ki staljeni material pošlje v kalup in iz zapiralnega dela, ki uporablja s kalupom.

Uporaba CNC naprav v brizgalnih strojih se je v zadnjih letih povečala, kar je privedlo do širjenja modelov, ki omogočajo visokohitrostno vbrizgavanje pod programiranim nadzorom. Vendar se za natančno injekcijsko brizganje uporabljajo tudi nekateri specializirani stroji, na primer modeli, ki tvorijo svetlobne vodnike za LCD monitorje.

Kako poteka postopek injekcijskega brizganja?

Injekcijsko brizganje se začne z vlivanjem smolnih peletov ali zrnc c lijak, ki predstavlja vstopno mesto za material. Peleti se nato segrejejo in stopijo v sodu, ki služi kot priprava za injiciranje. Nato se material preden se postopek zaključi potisne skozi šobo brizgalne enote v tako imenovano vzmet kalupa in nato po razvejanih kanalih v votlino kalupa. Na koncu pa je za dokončanje oblikovanega dela potrebno, da se del kalupa odreže.

Pomembno je tudi, da se staljeni material enakomerno porazdeli po kalupu, saj je v enemu kalupu več kot le ena votlina, ki omogoča izdelavo več kosov hkrati. Zato mora biti oblika kalupa zasnovana tako, da to možnost tudi zagotavlja. Čeprav je injekcijsko brizganje primerno za množično proizvodnjo, je pred uporabo omenjenega postopka potrebno razumeti različne pogoje vbrizgavanja plastike.