Kaj morate vedeti o napotitvi delavcev v tujino?

S prostim trgom delovne sile je delo v tujini postalo zelo razširjeno. Vendar veliko direktorjev in lastnikov malih ali srednje velikih podjetij ni dobro seznanjeno z zakonsko podlago, ki jo je potrebno upoštevati v primeru, ko je potrebna napotitev delavcev v tujino.

Prav zato je priporočljivo, da se vodje podjetij oziroma vodje kadrovskih služb in tudi računovodje podrobneje seznanijo z določbami s področja delovnopravne in davčne zakonodaje, ko gre za napotitev delavcev v tujino. Na ta način boste poskrbeli, da ne bo nehote prihajalo do kršitev zakonodaje.

Postopki v povezavi s tem so namreč izredno zapleteni in si jih pogosto vsak lahko razlaga po svoje. Več o tem pa si lahko preberete na tej povezavi: https://openit.si/izobrazevanja/poslovna-izobrazevanja/napotitev-delavcev-v-tujino/. Poleg izobraževanj na delovnopravnem področju pa so dobrodošli tudi jezikovni tečaji in ostale prevajalske storitve, kot je na primer prevajanje angleščine, ki vam jih prek spleta ponujajo številni ponudniki.

Kako še lahko pomagate svojim zaposlenim?

S poznavanjem ustrezne zakonodaje bo napotitev delavcev v tujino potekala transparentno in brez tveganja, da bi v pogodbi izpustili kakšno pomembno podrobnost. V primeru, da napotujete osebo, ki je sicer ustrezno kvalificirana za delo, ki ga bo opravljala, vendar ne govori jezika države, v katero odhaja, je vredno razmisliti o tem, da takšni osebi še pred odhodom zagotovite dodatno jezikovno izobraževanje.

Če takšen delavec namerava delati v angleško govoreči državi, bo zanj zelo dobrodošlo izpopolnjevanje znanja jezika. Pa tudi vam bo lažje urediti vso potrebno dokumentacijo, če se boste lahko zanesli na strokovnjaka, ki vam bo ponudil kakovostno prevajanje angleščine po ugodni ceni.

Pogodba za napotitev delavcev v tujino

Pred sklenitvijo pogodbe za napotitev delavcev v tujino morate kot delodajalec dobro poznati zakonsko podlago, ki napoteni osebi sicer omogoča izbiro, da napotitev lahko tudi zavrne. In kaj vse je še potrebno preveriti preden dokončno sklenete takšno pogodbo?

Predvsem je potrebno preveriti delovnopravno zakonodajo države, v katero pošiljate svojega zaposlenega, poleg tega pa še njihove kolektivne pogodbe in delovna dovoljenja. Dobro pa se je pozanimati tudi o ostalih zakonskih omejitvah in obveznostih, ki jih morate upoštevati kot delodajalec, ki izvaja napotitev delavcev v tujino.

Za prevajanje angleščine najemite strokovnjake

Običajno si je potrebno z direktorji podružnic v drugih državah izmenjati veliko papirologije, ki je pogosto v angleškem jeziku. V tem primeru boste potrebovali strokovnjake za prevajanje angleščine, ki so usposobljeni za izdelavo prevodov iz poslovnega oziroma pravnega področja.

Sploh v primeru različnih pogodb je pomembno, da oseba, ki prevaja takšen pomemben dokument, obvlada ton in izrazoslovje tako originalnega kot ciljnega jezika. Zato izberite ponudnika, ki vam bo prevajanje angleščine zagotovil tako, da bo končni dokument pregledan še s strani naravnega govorca in prilagojen glede na potrebe in značilnosti okolja, v katerem ga boste potrebovali.

Kljub dodatnim stroškom se splača

Povsem normalno je, da boste kot lastnik podjetja pazili na čim manjše stroške. Vendar v primeru sklepanja pogodb, pri katerih je potrebno prevajanje angleščine, je bolje, da vložite denar v strokovno opravljen prevod, in ste potem lahko brez skrbi, da ne bo prišlo do kakršnihkoli nesporazumov ali nepravilnosti pri sklepanju posla.

Večina izvajalcev prevajalskih storitev vam lahko že po prvem ogledu besedila lahko natančno ocenijo, koliko bodo znašali stroški in koliko časa bo potrebnega za dokončanje prevoda. Pobrskajte po spletu in poiščite ponudnika, ki se bo hitro odzval vašemu povpraševanju.