Blockchain je digitalna tehnologija prihodnosti

V osnovi je bil Blockchain izumljen v podporo Bitcoinu, torej kripto oz. digitalni valuti. Ime kripto je ta valuta dobila tudi zato, ker je zavarovana s kriptografskimi zapisi, zaradi katerih se zapisov v tej tehnologiji ne da podvajati oz. ponarejati. Prav tako se zapisov ne da več popraviti, ko so enkrat potrjeni, potrjeni pa so praktično naslednjo sekundo po zaključenem vpisu. Torej, karkoli se lahko popravi le med vnosom ali drugače povedano, predno je vnos zaključen.

Blockchain je izumil Satoshi Nakamoto

Kdo je ta oseba? To je oseba, ki je kot odgovor na finančno krizo leta 2008 osnoval prvo kripto valuto, tj. Bitcoin. Ker pa gre za digitalno valuto, je za delovanje le-te potreboval tudi digitalno tehnologijo, in to je Blockchain ali po slovensko tehnologija veriženja podatkov. Sicer pa nihče ne ve kdo je ta oseba, čeprav se v zadnjem času pojavlja vse več ljudi, ki zase trdijo, da so Satoshi Nakamoto. Ne dolgo nazaj, je ena od teh oseb imela predavanje tudi v Sloveniji.

Kako poteka vse skupaj?

Vnašalec podatkov, tj. za enkrat še v večini primerov finančna transakcija, vnese podatke o transakciji v računalnik, ki je eden od blokov v verigi, nato pa se ti podatki prenesejo še na vse ostale računalnike – bloke v verigi. Zato se vse skupaj tudi imenuje veriženje blokov oz. veriženje podatkov in ravno zaradi tega veriženja, je popravljanje, ponarejanje, ipd. osnovnega podatka 99,99% nemogoče, saj veste, 100% stvari na svetu ni.

Blockchain tehnologija omogoča hitre in cenejše transakcije

Poleg varnosti zapisov v Blockchain tehnologiji, je ključnega pomena, da tudi hitrost transakcije. Namreč, če se poslužimo vsem poznane bančne transakcije iz enega konca sveta na drugega, kar je v današnjem času globalizacije vse bolj pogost pojav, le-ta lahko traja tudi več dni, tudi dlje od enega tedna. S pomočjo te tehnologije, pa se ta ista transakcija lahko izvede v zgolj nekaj sekundah. Poleg hitrosti, pa je ključnega pomena tudi cena transakcije. Omenjena prekooceanska bančna transakcija lahko stane kar nekaj 10 Evrov, dočim transakcija s pomočjo Blockchain tehnologije pa zgolj nekaj centov. Na kratko, razlika v hitrosti in ceni je očitna.

Zakaj vse je Blockchain še uporaben?

Tako je, ni uporaben zgolj za delovanje kriptovalut, ampak še za mnogo drugih stvari. Ena pomembnejših stvari, ki bi zelo prav prišla naši državi, so volitve na daljavo. Zaradi vseh lastnosti, ki jih Blockchain ima, predvsem je tu mišljeno, da ni možno ponarejati podatkov, bi bila to več kot odlična rešitev za hitrejše in predvsem cenejše volitve. Naslednja takšna možnost je onemogočenje vžiga leasing vozila v primeru neplačevanja obrokov, enako velja npr. ob neplačevanju elektrike in ostalih podobnih zadev. Zelo se lahko pospeši vsakršno delovanje javne uprave, ampak seveda, najprej mora vse skozi parlamentarno proceduro, kar pa žal v naši državi ne gre prav hitro. Torej dejstvo je, da je tehnologija prihodnosti. Lahko bi se na mnogih področjih uporabljal že danes, saj vse napisano omogoča že danes, a vendar temu žal ni tako. Vsi lahko samo upamo, da bo to čimprej in da bomo lahko uporabljali cenejše storitve, ki jih Blockchain omogoča.